Nyergestető 1849 amit nem szabad elfelejteni

2014.03.03 06:36

Nyergestető 1849.. . . amit nem szabad elfelejteni -Dokumentumfilm készült a nyerges tetői ütközetről. A film a szolnoki Művelt Emberfőkért Alapítvány és a Csomortányért Egyesület összefogásával a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával készült el. A "Nyergestető üzeneté"-nek díszbemutatójára Szolnokon, a Megyeházán kerül sor, ide utaznak a székelyföldi résztvevők is.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8yd8Gk48azE

 

         Az idén lesz 165 éve, hogy 1849. augusztus 1-jén a Nyerges-tetőn egy maroknyi honvéd - huszár megállított több ezer orosz-osztrák katonát.  Helytállásuk, hazaszeretetük példa kell, hogy legyen mindenki számára

         A magyarországi szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában működő Művelt Emberfőkért Alapítvány hiánypótló kiadványt készít. Az alapítvány egy dokumentumfilmmel, szeretne méltó emléket állítani a Nyerges-tetőn vívott csatának. A projekt megvalósításában a Csomortányért Egyesület a Szellő Szálló, a Fortis Hungarorum Egyesület és Csíkpálfalva község is szerepet vállalt. A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjai tevőlegesen is részt vettek a film forgatásán.  A huszárok alakították azokat a magyar katonákat, akik védték a szorost 1849-ben. Természetesen nem játékfilmről van szó, de az illusztráció közelebb hozza a valóságot a nézőkhöz és talán segít abban, hogy mindenki átérezhesse a hősök lelkivilágát. A dokumentumfilmben Babucs Zoltán és Gyarmati Zsolt történész, Udovecz György hagyományőrző ezredes és Dezső Tibor lelkész is elmondja gondolatait Nyerges-tetőről és az üzenetről. Nyergestető 1849.. . . amit nem szabad elfelejteni. 

         Az alkotók célja a hazaszeretet megszilárdítása, a magyar katonai hagyomány ápolása, a magyarság összetartozás-érzésének terjesztése, a haza iránti elkötelezettség erősítése és az 1848-49-es szabadságharc emlékének ápolása. Fontos eleme a filmnek a székely hősök és valamennyi, a magyar haza és nemzet védelmében elesett katona emlékének ápolása

 

https://www.youtube.com/watch?v=dMKdcSowY88

 

         A DVD-t a Jász - Nagykun Szolnok megyei általános és középiskolák, valamint Hargita megye oktatási intézményeinek többsége megkapja.

        A dokumentumfilm segíthet, hogy a méltatlanul elfeledett eseményről illő módon emlékezzenek meg az oktatási intézmények.  Fontos, hogy az ország jövőjét biztosító ifjúság pontos képet kapjon nemzeti büszkeségünk egyik meghatározó eseményéről.   

        A székesfehérvári, szolnoki és csíki összefogással készített történelmi dokumentumfilm, ősbemutatója Szolnokon lesz, március 4-én, a megyeháza dísztermében. A film a Művelt Emberfőkért Alapítvány gondozásában, a Nemzeti Együttműködési Alap - Nemzeti Összetartozás Kollégiumának támogatásával készül.

 

forrás:csomortan.ro .