Csíki Versünnep

2013.04.14 23:42

Csíki VersÜnnep - (2013-04-12)

 

        Sajtótájékoztatót tartottak péntek délelőtt 10 órától a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános iskolában.

A tájékoztató egyik legfontosabb témája az I. Csíki Versünnep volt, amelyet a Hargita Megyei Önkormányzat, Csíkpálfalva Önkormányzata, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Csomortányért Egyesület valamint a csíkcsomortáni Szellő Szálló közös szervezésében hirdetnek meg. A versenyre benevezhet minden V.- VIII. illetve IX. – XII.-es csíki diák.

      A sajtótájékoztató résztvevői voltak Rácz Árpád, Hargita Megye Önkormányzatának tanácsosa, Mihályi Magdolna a csíkcsomortáni Szellő Szálló vezetője, Pál Katalin a Márton Ferenc Általános  Iskola igazgatója, Csomortáni Ernő a Csomortányért Egyesület elnöke valamint Csíkpálfalva község polgármestere Ferencz Csaba.

      Örvendetes, hogy ezt az első Csíki Versünnepet a  megye is felkarolta valamint pályázat útján támogatni is tudja – mondotta a polgármester. Ugyanakkor kéri, hogy minden iskola segítsen ennek a versenynek a népszerűsítésében, buzdítsák a diákokat, hogy mutassuk meg mennyire szép és gazdag a magyar költészet.

     Az első Csíki Versünnep bemutatását követően Mihályi Magdolna, a Szellő Szálló vezetője  elmondta,  milyen céllal szerveznek évente verstáborokat illetve miért köthető össze a versünneppel.

     2010-ben volt az első Csíkszéki verstábor, amelynek a csíkcsomortáni Szellő Szálló adott otthont és mostanra már harmadik alkalommal kerül megrendezésre, július 22 – 31 között.

    A tábor elsődleges célja a közösségépítés, hagyományápólás fenntartása. Különböző magyarországi településekről érkeznek diákok, akik már valamilyen szavaló versenyen részt vettek. A tábor egyik fontos  programjai közé tartozik, hogy a diákok ellátogatnak Székelyföld különböző történelmi helyeire, ahol  egy – egy verssel fejezik ki tiszteletüket elődeink előtt, ugyanakkor a táborban fejleszthetik beszédkészségüket, elsajátíthatják a szavalás ” művészetet” és szakmailag is fejleszthetik magukat.  Nagyon jó kapcsolat alakulki a tábor ideje alatt a helybéli fiatalok és a tábor lakói között. Esténként megismerkedhetnek a helyi szokásokkal,  elsajátíthatják a néptánc figurás lepéseit. A tábor  vezetői közé tartoznak Kubik Anna, Kossuth - díjas és Ráckevei Anna, Érdemes Művész, valamint Jónás Sándor a Hír Tv munkatársa. A tábor főbb támogatói közé tartozik, a Magyar Írószövétség valamint a Magyar Művészeti Akadémia akik nélkül ez a tábor nem jöhetne létre.

      Nos, ami a Versünnepet a Verstáborral összeköti az nem más, minthogy a szavaló verseny nyertesei részt vehetnek a júliusban megrendezésre kerülő, 10 napos verstáborban.     

       A szervezők remélik, hogy a tábor, az évente megrendező gyimesi tánctáborokhoz hasonlóan ugyanolyan népszerű és színvonalas rendezvénnyé növi ki magát és távlati célként majd megtudnak szervezni egy teljes Kárpát Medencei verstábort.

       A sajtótájékoztató második pontjaként Ferencz Csaba polgármester ismertette Csíkpalfalva község 2013-as évre szóló programjait.

Boros Tünde

forrás:csomortan.ro .