Csíki Versünnep és verstábor a hagyományok jegyében

2013.04.14 23:26

Csíki Versünnep és verstábor a hagyomány jegyében - (2013-04-12)l


 

    Kárpát-medencei rendezvénnyé szeretnék fejleszteni a Székelyföldi Verstábort, ennek egyik lépése lesz az első Csíki Versünnep, amelyet májusban rendeznek meg Csíkpálfalván.

    A székely is magyar, csakhogy azon felül még székely is – ez az alcíme a Hargita Megyei Tanács, Csíkpálfalva önkormányzata, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Csomortányért Egyesület és a Szellő Szálló által első alkalommal megrendezett Csíki Versünnep szavalóversenynek. A május 17-i rendezvényre, amelyet a pálfalvi Márton Ferenc Általános Iskolában tartanak, csíkszéki középiskolások jelentkezését várják.

„A magyar költészet napján számos szavalóversenyt tartanak. Innen jött az ötlet, hogy egy nagyobb, átfogóbb szavalóversenyt is szervezzünk, erősítve a csíki versmondókat” – mondta az eseményt ismertető sajtótájékoztatón Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere. A jelentkezőknek magyar költők versei közül kell választani, a szükséges tudnivalók, és a részvételi adatlap megtalálható a www.csomortan.ro világhálós honlapon a Versünnep almenüpont alatt.

    A Csíki Versünnep legjobbjai, akárcsak a csíkszeredai Agora Alapítvány magyar költészet napi szavalóversenyének két díjazottja, részt vehetnek július 22–31. között a III. Székelyföldi Verstáborban, Csíkcsomortánban. Ez a rendezvény idén a Magyar Írószövetség támogatásának köszönhetően tíznaposra bővül. A csíkiak mellet budapesti, veszprémi, székesfehérvári, szolnoki fiatal versmondók jönnek a táborba, amelynek szakmai vezetői Kubik Anna és Rubold Ödön színművészek, illetve Jónás Sándor televíziós műsorvezető.

    „A végső cél egy Kárpát-medencei verstábor megszervezése” – közölte Mihályi Magdolna szervező, a Szellő Szálló vezetője. Hozzátette, a táborba, amely a szakmai munka mellett szabadidős tevékenységekre is lehetőséget nyújt, Kányádi Sándor költőt is meghívták.

forrás:csomortan.ro .