Köszöntjük a Szellő Szálló weboldalán!

 

 

Erdély mindenki számára kínál valamit.  Ha Erdélyben járunk, ne csak a gyönyörű tájat lássuk, hanem engedjük, hogy megelevenedjen a szemünk előtt a múlt. Középkori várkastélyok, századfordulós nagyvárosi építészet, történelmi és irodalmi emlékhelyek.

Csíkcsomortán 

Falunk, a Csíki-medencében, az Olt folyó árterületén, terül el. A Remete-völgy közelében, fenyvessel és bükkerdővel övezett hegyek lábánál fekszik. Közigazgatásilag Hargita megyében helyezkedik el. A megyeközponttól, Csíkszeredától hét km-re keletre. Csíksomlyótól kevesebb, mint három km-re. A falu Csíkszeredától 7 km-re északkeletre az Aracs és Remete-patakok találkozásánál fekszik. Neve a régi magyar Csomor személynévből származik. A határában levő Remetevölgy oldalán levő Cserehomlok egy pontját Várdombnak hívják, ahol kör alakú vár romjai látszanak. Eredete, sorsa ismeretlen, de bronzkori leleteket találtak területén. 1661-ben, határában ölték meg a tatárok Somlyói Miklós ferences szerzetest, a csíksomlyói kolostor főnökét. 1694-ben népe Csomortáni István vezetésével megfutamított egy kisebb tatár csapatot. A falunak 530 lakosa közül 522 székely-magyar.

A Várdombon régen vár állott. Valamikor ezek a területek a Csomortány család birtokát alkották, innen a falu elnevezése is. Határai: Keleten a Csíki havasok (legmagasabb pontja a Szellő-tető 1493 m), északon a Remete völgye, nyugaton Pálfalva délen pedig Somlyó és Csobotfalva.

Csíki-medence

A Csíki-medence egy 600-700 m magasságban elterülő hegyközi medence a Keleti-Kárpátokban, Hargita megyében, az egykori Csík vármegye területén.

A Hargita hegység és a Csíki-havasok között húzódik. Észak-dél irányú, hossza 60 km, legnagyobb szélessége 10 km, átfolyik rajta az Olt.

Három részre oszlik: Felcsík, Középcsík és Alcsík.

A Csíki-medencét a Tolvajos-hágó (985 m) köti össze Székelyudvarhellyel, a Marosfői-hágó (891 m) a Gyergyói-medencével, aGyimesi-hágó (1159 m) a Tatros völgyével, a Nyerges-tető (878 m) a Kászoni-medencével és a tusnádfürdői Olt-szoros Háromszékkel. 

Hírek

Verstábor

2013.02.14 15:00
III. Székelyföldi Verstábor 2  0  1  3.  j  ú  l  i ...

Kérdések és észrevételek

2013.02.07 14:55
Megosztaná észrevételét a szolgáltatásainkkal kapcsolatban? Forduljon hozzánk bizalommal. Az Ön...

Üdvözöljük az új weboldalunkon!

2013.02.07 14:54
  Farsangbúcsúztató Csomortánban (MEGHÍVÓ) - (2013-02-07)     Szeretettel...
<< 1 | 2 | 3